ВЕСТИ

Проектират СПА център в Централната баня

27.11.2020, София

На 27 ноември онлайн бяха представи концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната баня. Събитието бе излъчено на живо във Facebook Live и събра аудитория от над 300 души. Видео запис от представянето можете да откриете на fb.com/sofiaplan.bg. До края на декември Софияплан ще събира коментари по представените концепции на имейл info@sofiaplan.bg.

© Велко Ангелов

Икони и богослужебни книги са експонирани в музея за история на София в южната част на сградата

Модерен СПА център в Централната минерална баня предлагат и трите концепции, разработени за бъдещето на северното и източното крило на сградата. Те не бяха превърнати в музей, както южното и през месец май общинското предприятие Софияплан организира открита покана за архитектурен и бизнес план, както и модел за управление на това пространство.
Комисия от 15 души, сред тях главния архитект на София Здравко Здравков, урбанисти, икономисти и общински съветници, избра трите най-добри идеи като най-много точки – 93, получи екипът „Софийски терми“. След тях се наредиха Kengo Kuma&Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс – с 82 и „Историческа баня“ – със 70 точки.

Открит басейн на покрива на сградата на Централната минерална баня е едно от предложенията на „Софийски терми“. Той ще е кръгъл с диаметър 4 м и друг по-малък – 1.5 м. Те ще са на покрива върху съвсем нова конструкция, която ще се монтира като своеобразен мост между източното и западното крило на сградата.
„Има зона в центъра на сградата, който Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) позволи да се преустройва. Всички екипи разглеждат функциите в това пространство, където ни се разрешава да се правят промени“, обясни арх. Мая Шопова от „Софийски терми“. Още един нов открит басейн – във вътрешния двор на сградата, предвижда този проект.

Японският архитект Кенго Кума също предвижда спа център в северното и източното крило. Той предлага и бизнес модел с включване на частни фондове и финансова подкрепа от Япония.
„Анализите на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна – връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център“, заяви арх. Здравков.
И трите концепции акцентират върху отварянето на сградата към околното пространство, както и оформянето на пешеходни маршрути и атрактивни обществени места. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.

Предизвикателство е намирането на модел за мирно съжителство на бъдещия термален център с действащия Регионален исторически музей на София.

© Велко Ангелов

 Големият мраморен басейн сега е пълен с експонати на музея, който е в южната част на сградата

Публично-частно партньорство за развитието на термалния център предлагат и трите екипа. Според експертите, реализацията на бъдещия проект има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 г.
„Представените днес концепции не са просто интересни идеи или архитектурни проекти. Това са предложения, които са обмислени и създадени от широк кръг специалисти от различни сфери, работили заедно, за да предложат цялостни решения за бъдещето на сградата. Затова концепциите съдържат предложения за оптималното използване на вътрешните и външни пространства и идеи за оползотворяването на минералната вода, подход за съжителство с Музея на София и особено важно – бизнес план и модел за управление. Общината получава три комплексни предложения, разработени изключително задълбочено от различни професионални гледни точки, които работят в много сходна посока”, коментира директорът на Софияплан Любо Георгиев.

„Трите екипа подходиха изключително професионално към задачата, като периодично обсъждаха напредъка в работата си с експерти на Софияплан. Ние се постарахме да им бъдем максимално полезни, като организирахме огледи на място и предоставяхме достъп до данни и изследвания, необходими за разработките. В резултат бяха създадени много богати и интересни концепции, които изпълняват изискванията на заданието”, допълни Даяна Николова, архитект „Културно наследство“ в Софияплан.

Според арх. Здравков бизнес моделът, който представят и трите екипа може да бъде реализиран, „тъй като анализите им показват, че дебитът на минералната вода е достатъчен за всички спа процедури и допълнителни изисквания на ХХI век“.
Основен довод срещу връщането на термалната дейност в Централната баня е намалелият дебит на извора. Твърди се, че той се е свил от 16 л/сек до 12 л/сек след строежа на метрото, което минава на 50 м. Проучванията на екипа на „Софийски терми“, показват 20-22 л/сек дебит на централния извор, който е до джамията Баня башъ, посочи арх. Слава Савова.
Световни курорти като Баден-Баден и Карлови вари ползват дебит до 12 л/сек. От софийския извор само малка част от минералната вода се оползотворява за свободно наливане в туби от чешмите. Друга част се ползва през зимата за отопление на музея в южната част на сградата. Останалото се излива направо в канализацията! 524 млн.литра топла минерална вода се губят годишно, уточни арх.Савова.

Столичната община купи трите премирани проекта – всеки по 10 хил. лева. На тяхна база ще бъде изготвено задание за бъдещ архитектурен конкурс. В него ще могат да участват и трите екипа с детайлно разработени проекти по своите концепции.
До края на декември Софияплан ще събира коментари по представените концепции на info@sofiaplan.bg. След това ще бъде изготвен доклад с план за действие, който ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 г.
„Ще съдействам заедно с екипа на Софияплан да довършим работата до край“, врече се арх. Здравков.

 Сега в басейна…

Проект „Смарт София“ се изпълнява с финансовата подкрепа на
Столична община, Програма „Европа“ 2020, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с
Район „Студентски“ и Висше училище по телекомуникации и пощи