ВЕСТИ

Честито и успех на Генчо Керезов, новият столичен зам.-кмет по дигитализацията

Екипът на „Смарт София“ пожелава успешен финал на противоборството между аналоговата и дигиталната култура. Ние вече сме на терена и вършим своята работа

1.9.2020, Център за съвременно изкуство, София 

Йорданка Фандъкова и Генчо Керезов

Йорданка Фандъкова инспектира изграждането на Център за съвременно изкуство.
Снимки: Фото аз, Христо Йорданов, „Софийски вестник“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи новия си заместник – 30-годишния Генчо Керезов при проверка на изграждащия се Център за съвременно изкуство в Южния парк на мястото на бившата „Топлоцентрала“ на НДК, предаде Агенция „Фокус“.

„Имаме ново попълнение в екипа – Генчо Керезов е новият заместник-кмет на София по дигитализация. Тази позиция трансформирах в новия мандат, за да сложа акцент върху дигитализацията и административните реформи в общината. Докато реших, направих доста срещи и интервюта, защото е много важно какъв човек ще застане на това място“, каза г-жа Фандъкова.

„Това е позиция изисква много енергия за промяна, а младите хора са носители на тази енергия. Ориентирах се към млад човек от сектора и това е Генчо Керезов. Водих разговори с представители на бизнеса по време на предизборната ми кампания и се срещнах с много млади хора, които ме впечатлиха с желанието си за промяна, но и с желанието да участват в нейното реализиране. Един от тях беше Генчо. Той е завършил Международни икономически отношения в София, работи в голяма международна финансова компания, специализира на различни места в Европа.

Най-много ме впечатли, че е ръководил внедряването на дигитална система за управлението на екип от 1300 души за тази компания. Избира да се върне в София и да започне отначало със собствен бизнес. Със свои приятели правят стартъп в сферата на дигиталните технологии. Той е готов за промяната. Важно е човекът, който ще работи в този сектор, да има нетърпимост към тежка бюрокрация. Надявам се да успее да направи връзката с бизнеса в София“, допълни кметът.

„Първата важна задача, която съм поставила на Генчо Керезов като зам.-кмет, е да завърши в срок системата за кандидатстване и записване на децата в първи клас. Имаме система за детските градини, но нямаме система за 1-ви клас. Той трябва да я финализира до следващата пролет, когато започва кандидатстването“, посочи Фандъкова.

По думите ѝ основният приоритет е свързан със Стратегията за дигитална трансформация. „Има изискване да се приеме план за действие по нея и той вече е подготвен от екипа на предишния зам.-кмет Владимир Данаилов и на общинския съветник Христиан Петров, така че Генчо Керезов ще го види и ако трябва ще го коригира, за да бъде внесен в Столичния общински съвет и още септември да се приеме този план.

Третото важно изискването е за създаване на консултативен съвет за включването на представителите на бизнеса в дигиталната трансформация. Тази есен той трябва да започне да действа, за да има обратна връзка и тясно сътрудничество със сектора, допълни тя.

„Ще се концентрираме върху това да направим услугите в Столична община възможно най-лесни и удобни за гражданите и бизнеса. В професионалния си опит и образованието си имах възможност да живея в Италия, Германия и в Обединеното кралство. Много ми липсваха близките хора и тази сърцатост, която имаме тук. На Запад е много по-уреден процесът, но това е нормално – те са имали по-дълъг исторически път. Дигитализацията там е на едно доста просто, но работещо ниво. Тук трябва да се случи по същия начин“, заяви Генчо Керезов.

За изграждането на Център за съвременно изкуство, кметът каза: „Това е един от много хубавите и знакови проекти на София. Трансформираме сградата на бившата топлоцентрала в пространство за свободни артисти и талантливи млади хора, които се занимават с изкуство и култура.
Строителството се движи в нужните срокове. Проектът е резултат от международен конкурс с около 60 участници. Той беше спечелен от български екип и за нас е много важно проектът да върви.

Малко над 5 млн. лв. ще струва строителството и оборудването на центъра. По-голямата част от тях са от Приватизационния фонд, а останалите са от общинския бюджет, така че проектът се финансира изцяло от общината. Надявам се от следващата есен да започне дейността на Центъра за съвременно изкуство. Искам да благодаря на Малина Едрева, която беше в основата на дискусиите. Целият проект беше плод на дискусии и разговори с културните оператори и в момента такива разговори продължават, защото е най-важно как ще се осъществява дейността след приключване на строителните дейности“, завърши Йорданка Фандъкова.

Проект „Смарт София“ се изпълнява с финансовата подкрепа на
Столична община, Програма „Европа“ 2020, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с
Район „Студентски“ и Висше училище по телекомуникации и пощи